Рекламите на ваксини – защо не трябва да им вярваме

Никога не трябва да се доверяваме на реклами на ваксини, лекарства и хранителни добавки – те не са пуснати, защото някой мисли за здравето ни, а с цел...

921 0

Никога не трябва да се доверяваме на реклами на ваксини, лекарства и хранителни добавки – те не са пуснати, защото някой мисли за здравето ни, а с цел популяризиране на даден продукт и вдигане печалбите на производителя.

По-специално рекламите на ваксини в последните години са същинска напаст – по телевизии и радио, в интернет или печата- навсякъде. Не би било обезпокоително ако са правдиви, но не са. Даже са откровено манипулиращи – някои от тях целят всяване на страх от определени заболявания и злоупотребяват с притесненията на родителите, други внушават качества каквито препаратът не притежава.

Прави впечатление масираната рекламна атака на някои ваксини по избор – ротавирусна, срещу грип и човешки папилома вирус. Обект на рекламното нашествие са не само родителите, но и медицинските специалисти, които се използват като средство за въздействие върху крайния потребител – родителя.

По тази причина в почти всеки брой на българските медицински списания има тенденциозни „научни“ статии (придружени винаги с картинна реклама на цяла страница), без да се навлиза в конкретика за характеристиките им, но неизменно се внушава на лекарите, че тези ваксини са категорично ефикасни и безвредни, за да могат от своя страна специалистите да внушат същото на родителите/купувачите. Не се споменава обаче, че ефикасността на ваксините е частична и серотипово специфична.

Освен тв рекламата на ротавирусната ваксина, за нея се появиха платени статии в български популярни немедицински сайтове, но надписът „платена публикация“ е толкова невзрачен, че повечето читатели ще го подминат. Това обаче не е добре, защото може да приемат написаното за чиста монета, при положение че е далеч от обективността, подвеждащо и едностранчиво.

Подценява се възможният риск от чревна инвагинация от използването на ротавирусната ваксина. Лечението в повечето случаи е само операция. Не информират обществеността, че при употреба на ваксината и недобра хигиена може да бъдат заразени контактните, тъй като е жива. Особен риск има за имунокомпрометираните. Не се обсъжда, че ваксинозастъпените щамове не обхващат повечето циркулиращи в популацията и не защитават в доста от случаите. И в момента по телевизиите се излъчва реклама на ваксината, която внушава категорична защита, което е подвеждащо.

За една конкретна противогрипна ваксина дори е направен специален рекламен сайт, наречен „zabravizagripa“, което щеше да е смешно, ако не беше трагично предвид голямата и неефективност, което мнение се споделя не само от обществото и изпробвалите я, но и от медицинските специалисти. На сайта с целия си „блясък“ се мъдрят с мнения познати тероризиращи ни експерти – Мангъров, Галев, Киров.

Когато цялата медицинска общност е наясно, че грипните ваксини са неефективни и не само гражданите не се ваксинират, но и лекарите, тези експерти тръгнали да обясняват и на едните, и на другите как всички си въобразяват грешни неща и как всъщност противогрипните са „ефикасни“ и  единственото спасително и „безвредно“ средство срещу грип. Само финансова компенсация би обяснила този нонсенс. Не се споменават статистики за заболелите ваксинирани срещу грип и научните публикации за неефективност на ваксината през миналия сезон, както и очакваната такава през този. Не се коментират и възможните нежелани реакции, включително алергични, синдром на Гилен-Баре и други.

За рекламните манипулации за ваксината срещу човешки папилома вирус (ЧПВ) е изписано много, включително след Отворено писмо-жалба от 120 родители от фейсбук групата „За или Против задължителните ваксини“ (и още 2 жалби срещу реклами, които бяха спрени)*, Националният съвет за саморегулация (НСС) спря тв рекламата, откри рекламни нарушения в интернет и кампании в учебните заведения, но в медицинските списания продължават да облъчват лекарите с тенденциозни текстове. Чак твърдят, че ваксината осигурявала „кръстосана защита“ срещу невключени в нея серотипове.

Което няма как да стане, щом след естествено инфектиране с конкретен щам/ове на вируса не се изгражда имунитет към други. За папиломавирусната ваксина има достатъчно информация от цял свят за пострадали, включително и петиции за спирането и. Япония е отменила препоръките за нейната употреба.

Ако се доверяваме на рекламите излиза, че ни предлагат продукти безопасни и жизненоважни като чистата питейна вода, което е всичко друго, но не и истина. Още по-подвеждащо е, че не се коментира съмнителната им ефективност.

Забавна е и рекламата на 6-компонентната Хексацима в медицинската периодика – почти нищо от написаното не е вярно, но за да знаят това читателите, трябва да са се запознали с информация от сайта на Европейска агенция по лекарствата и доклада за оценка на ваксината преди разрешението за употреба.

Като цяло рекламите са манипулативна напаст, която трябва да бъде подминавана с насмешка и подозрителност, особено когато някой се опитва да внуши, че неговия продукт е единствен, незаменим и ще спаси нас и децата ни от бедата, която задължително дебне зад ъгъла, но същевременно става въпрос за лекарствен препарат с възможни рискове, противопоказания и неефективност.

________________________

* Решение на НСС за спиране на тв рекламата на ваксината срещу ЧПВ

Решение на НСС за спиране на тв рекламата на ротавирусната ваксина

Решение на НСС за спиране на тв рекламата на пневмококовата ваксина

Източник: https://vaksiniistinata.ovo.bg/news/reklami_na_vaksini_da_ne_im_vjarvame/2015-12-03-51

loading...