Ресвератролът – уникален природен компонент

Днес много хора са чували за ползите от ресвератрола. Да, именно за този полифенол, който се съдържа в червеното грозде, и който любителите на алкохола използват като важен...

339 0

Днес много хора са чували за ползите от ресвератрола. Да, именно за този полифенол, който се съдържа в червеното грозде, и който любителите на алкохола използват като важен аргумент в полза на консумацията на червено вино. Какво се крие в основата на световната популярност на ресвератрола?

Ресвератролът е естествено съединение, което принадлежи към класа полифеноли. За да бъдем по-точни ресвератролът е фитоалексин, вещество, отделяно от растенията за защита срещу паразити. Добре известно е, че ресвератролът се съдържа в червеното вино. В действителност той се съдържа в ципата на гроздето (както и в червените боровинки и нара). Така попада във виното. В червеното вино се съдържат средно 0,2-5,8 мг / л от този полифенол.

Ресвератролът доста активно се изучава от изследователите. Ето основните му полезни ефекти.

Профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Проучванията показват, че ресвератролът може да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Той предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които провокират тъканна исхемия. По този начин, хората, които консумират ресвератрол, са с по-нисък риск от инфаркти и инсулти.

Доклад, публикуван в списание Biological Chemistry показва, че ресвератролът може да бъде дори по-ефективен от традиционните лекарства, такива като аспирин, за профилактика на артрит, сърдечно-съдови заболявания, рак и дори болестта на Алцхаймер.

Ресвератролът предпазва ДНК. Ресвератролът се свързва с фермента TyrRS, насочвайки го към клетъчното ядро, където полифенолът подпомага защитата на ДНК от генетично увреждане. Изследователите смятат, че това може да помогне в защитата срещу тумори и за увеличаване на продължителността на живота, като предпазва от свързаните с възрастта заболявания.

Ресвератролът укрепва костите. Според изследователите от Университетската болница в Аархус в Дания, ресвератролът стимулира повишаването на минералната плътност в костните клетки. Изучавайки процес на формиране и костната резорбция при мъже, които са с наднормено тегло, учените са забелязали, че приемът на 500 мг ресвератрол за шестнадесет седмици довежда до увеличаване на костната плътност с 2.6% в гръбначния стълб.

Ресвератролът предпазва от меланома. Многобройни изследвания са потвърдили, че ресвератролът блокира растежа и възпроизводството на раковите клетки на меланома. Ресвератролът може да инхибира туморния растеж и индуциране на апоптоза (програмирана клетъчна смърт).

Нетоксичното естеството на този полифенол го прави атрактивен кандидат за лечение на различни видове меланома.

Разбира се, повечето от проучванията, които са доказали предимствата на ресвератрола, са проведени върху животни, така че да се правят окончателни заключения е рано. Въпреки това, учените виждат голям потенциал в ресвератрола.

loading...