Ресвератролът – уникален природен компонент

Днес много хора са чували за ползите от ресвератрола. Да, именно за този полифенол, който се съдържа в червеното грозде, и който любителите на алкохола използват като важен...

530 0

Днес много хора са чували за ползите от ресвератрола. Да, именно за този полифенол, който се съдържа в червеното грозде, и който любителите на алкохола използват като важен аргумент в полза на консумацията на червено вино. Какво се крие в основата на световната популярност на ресвератрола?

Ресвератролът е естествено съединение, което принадлежи към класа полифеноли. За да бъдем по-точни ресвератролът е фитоалексин, вещество, отделяно от растенията за защита срещу паразити. Добре известно е, че ресвератролът се съдържа в червеното вино. В действителност той се съдържа в ципата на гроздето (както и в червените боровинки и нара). Така попада във виното. В червеното вино се съдържат средно 0,2-5,8 мг / л от този полифенол.

Ресвератролът доста активно се изучава от изследователите. Ето основните му полезни ефекти.

Профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Проучванията показват, че ресвератролът може да предотврати сърдечно-съдови заболявания. Той предотвратява образуването на кръвни съсиреци, които провокират тъканна исхемия. По този начин, хората, които консумират ресвератрол, са с по-нисък риск от инфаркти и инсулти.

Доклад, публикуван в списание Biological Chemistry показва, че ресвератролът може да бъде дори по-ефективен от традиционните лекарства, такива като аспирин, за профилактика на артрит, сърдечно-съдови заболявания, рак и дори болестта на Алцхаймер.

loading...