Рибата треска – спасение от простудата

са с  крачка по-близо до създаването на универсален лек за настинки благодарение на  ензим, намиращ се в арктическата риба треска. Те считат, че този ензим е способен да...

370 0

treskaса с  крачка по-близо до създаването на универсален лек за настинки благодарение на  ензим, намиращ се в арктическата риба треска. Те считат, че този ензим е способен да блокира вируса на простудата.

Този уникален ензим – трипсин, съдържащ  се в риба от семейството на треската, има способността да „хваща“  вируса на настинката, да го блокира, и по този начин да спре развитието на вирусната инфекция, заявиха изследователите.

Наскоро учени са се адаптирали ензима за лечение на настинки, създавайки спрей с трипсин за устната кухина. Клиничните изпитания на новото средство са показали, че при пръскането на  спрей в устната кухина и гърлото, се образува невидима бариера, която спира репродукцията на вируса в клетките. Резултатите от проучванията също така са показали, че създаденият от компанията  „Enzymatica“ спрей намалява наполовина времето за  боледуване – от 6,5 на  3 дни.

loading...