Риби, птици и безгръбначни измират масово все по-често

Учени от университета в Бъркли са анализирали 727 случая на масова гибел на животни, които са се случили през последните 70 години и са засегнали 2500 различни видове....

218 0

Учени от университета в Бъркли са анализирали 727 случая на масова гибел на животни, които са се случили през последните 70 години и са засегнали 2500 различни видове. Изследването е публикувано в списание PNAS.

Основният извод: масовата смърт на животни става все по-честа. Оказва се, че през последните 70 години е имало постоянно нарастване на такива събития – по едно за година. Ако преди 70 години учените са отбелязвали по един случай на масова смърт, сега това се случва 70 пъти годишно.

Ръководителят на изследването Стефани Карлсон обясни, че нейният екип за първи път прави опит да направи количествен анализ на смъртта на животните. Резултатите показват, че около една четвърт от тези случаи се дължат на различни заболявания. Причината за двадесет процента от смъртните случаи са промените в околната среда. A масовото измиране на риби се случва главно през лятото, когато те са по-податливи на болести.

Като цяло сред основните фактори, водещи до масова смърт на риби, птици и безгръбначни, учените определят глобалното затопляне, намаляване на достъпа до вода и отравяне с токсични вещества.

loading...