Детето рисува семейството си: как да анализирате рисунката

Докато то рисува – не се намесвайте в процеса, но следете за поредността на  появата на хартията на персонажите. Когато рисунката е готова, питайте детето как се казват...

1734 0

Докато то рисува – не се намесвайте в процеса, но следете за поредността на  появата на хартията на персонажите. Когато рисунката е готова, питайте детето как се казват неговите герои на  картината и започнете анализа.

– Поредност: последователността на появяване на членовете на семейството показва отношението на младия  художник към тях. Обикновено първи децата рисуват най-любимия  и най-значим член на семейството. Ако той е забравил да нарисува  някой – това означава, че този човек е в обтегнати отношения с детето. Детето често се изобразява в центъра – това означава, че е уверено, че родителите го обичат. От друга страна, той се чувства изоставен и сам, ако не се е нарисувал.

– По отношение на състава: Ако на картинката под формата на група липсва един от членовете на семейството, попитайте детето защо го е забравило. Такъв непълен портрет е сериозна причина да се замислите.

– По размер: С колкото по-голям авторите се ползва пред детето изобразяваният човек, толкова по-голяма ще е неговата фигурата си. Отхвърлените деца се рисуват малки, а  разглезените не могат да вместят гигантския си образ.

– По разстояние: Когато в къщата има мир и спокойствие, всички персонажи са изобразени много близо един до друг. Колкото по-близо хлапето се е нарисувало до някой от родителите, толкова по-силна е привързаността му към този човек. Всеки предмет, поставен между хората, символизира бариера между тези членове на семейството.

loading...