Роботи заменят 50% от работната сила в Япония

Роботите с изкуствен интелект след  10-20 години ще могат да извършват повече от една трета от тези видове работи, които сега се вършат от хора в Япония. По-специално...

817 0

Роботите с изкуствен интелект след  10-20 години ще могат да извършват повече от една трета от тези видове работи, които сега се вършат от хора в Япония. По-специално те ще станат служители в  супермаркетите, таксиметрови  шофьори, чистачи в хотели, охранители, се казва в доклада  на изследователския институт Nomura, в съставянето на който са участвали специалисти от  Оксфордския университет, съобщава NHK.

Институтът Номура  работи при водещата инвестиционна банка в Япония, „Номура секюрити“. Нейните експерти са провели компютърен анализ на знанията и уменията, необходими за най-често срещаните професии в Япония. Прогноза за развитието на роботиката е показала, че в близко бъдеще устройствата с изкуствен интелект ще могат да изпълняват  235  от 601 вида работа, които са изследвани в това проучване. В момента в тях са заети в Япония около 25 милиона души – 49 процента от работната сила на страната.

loading...