Роботите са готови да започнат индустриалната революция

Въпреки че експертите говорят за това отдавна (а  фантастите – вече  няколко десетилетия), но досега изглеждаше, че роботиката не заплашва човечеството. Ситуацията – напомнят авторитетни анализатори – не...

181 0

G15GWvrZ-EEВъпреки че експертите говорят за това отдавна (а  фантастите – вече  няколко десетилетия), но досега изглеждаше, че роботиката не заплашва човечеството. Ситуацията – напомнят авторитетни анализатори – не е уникална. Нещо подобно се е случвало в миналото. Тогава ( преди стотици години), милиони работници загубват препитанието си – техните заемат първите машини.

Машините изведнъж обезценяват труда на много граждани.

Изглежда, че през следващите години това отново ще се повтори. Има голяма вероятност  роботите да обезсмислят редица професии.

За какво ще трябват  таксиметровите шофьори, когато автономните превозни средства (здравей Google!) ще са в състояние да се движат сами? Ако джаджите сто пъти по-бързо създават „умни“ промишлени системи, защо трябва да  хранят хиляди работници?

Под заплаха са и „белите якички“ специалисти от висока класа, с нетипични умения. Достатъчно е да се припомни за суперкомпютъра Watson на IBM – той вече поставя на  пациентите точни диагнози (въз основа на събраните анализите,  открити симптомите и база данни на заболявания).

А дали в края на 19 век някой е предполагал, че вместо на коне навсякъде ще има коли. В онези дни такава мисъл би изглеждала като ерес. И сега какво?

С роботите, може би, историята ще се развие по подобен начин.

loading...