Съдбата на човек зависи от майчиния му език

Онези, които говорят на такива езици като японски, мандарин (китайски северен диалект) и немски,  се отличават с по-добро здраве, а  с възрастта стават по-богати, отколкото други. Ето защо....

851 0

Онези, които говорят на такива езици като японски, мандарин (китайски северен диалект) и немски,  се отличават с по-добро здраве, а  с възрастта стават по-богати, отколкото други. Ето защо.

В японския няма достатъчно ясна разлика между настояще и бъдеще време. Да, на английски език има фрази като „аз ще“ или „ще бъда“, които обозначават действия в бъдеще, но за построяване на  изречението не винаги е необходимо да се посочва бъдеще време.

А в японското бъдеще,  времето обикновено се обозначава със специална дума, обозначаваща времето, например, думата «ashita» („Утре“). Ето защо, фрази като „отивам на училище“ и „тръгвам на училище“, може  да се напишат  по един и същи начин.

Отчасти именно затова е интересно изследването, за което става дума. Кийт Чан от  в Университета в Йейл е решил да изсяни дали тази  по-слабо изразена разлика между  настоящето и бъдещето в езици като японски, мандарин и немски, е  причина за това,  носителите на тези езици да мислят по-различно от другите .

И също така оказва ли влияние различният им начин на мислене върху тяхната по-нататъшна съдба. Според правилата на някои езици, като английски, руски и корейски, бъдеще време трябва да се обозначи ясно и недвусмислено.

Ако „понятието“ за бъдещето във вашия език е по-слабо изразено, това дали е  в състояние  реално да повлияе на реалните ви планове за вашето бъдеще  Oзгун Атасой от американското научно-популярно списание Scientific American обяснява:

Едно скорошно проучване, проведено от Чен, подсказва, че такъв неочакван фактор, като езика, има значително въздействие върху поведението, ориентирано към бъдещето. В някои езици, разликата между настоящето и бъдещето е много забележима. В други езици тази разликата е  изразена незначително.

Според резултатите, получени от Чен, можем да заключим, че хората, които говорят езици с малка разлика между настояще и бъдеще време, са по-добре подготвени за бъдещето. Те са в състояние да печелят повече и внимателно наблюдават своето здраве.

Тези хора възприемат бъдещето по същия начин, както  възприемат и настоящето. В резултат на това те се отнасят към бъдещето, като нещо, което ще дойде достатъчно скоро, така че е по-лесно да действат като отчитат бъдещите си интереси.

loading...