Съединение в черното грозде помага на организма да изгаря мазнините

cherno grozde

Според ново проучване активно съединение, открито в черното грозде и различни други плодове и зеленчуци може да подпомогне изгарянето на мазнини в организма и да намали производството на...

421 0

Според ново проучване активно съединение, открито в черното грозде и различни други плодове и зеленчуци може да подпомогне изгарянето на мазнини в организма и да намали производството на мастни киселини в черния дроб.
Засега не е ясно кое точно активно съединение предизвиква този ефект, но учените предполагат, че това е дело на определен полифенол, наречен Елагова киселина, която се съдържа и в боровинките, грейпфрута и други растения.
В своето изследване, публикувано в The Journal of Nutritional Biochemistry,  учените са подложили човешки черен дроб и мастни клетки на въздействието на четири активни съединения, открити в черното грозде. Резултатът показа, че елаговата киселина води до редица положителни ефекти. Тя не само забавя растежа на мастните клетки и намалява образуването на нови мастни клетки, но също така намалява синтеза на мастни киселини в мастната тъкан. Освен това, води до увеличаване окисляването на мастните киселини в чернодробните клетки, което означава, че се подобрява техния метаболизъм.
„Не сме открили, а и не сме се надявали да открием, че тези съединения биха подобрили телесно тегло,“ заяви ръководителят на изследването Нийл Шей в съобщението за пресата. „Ако можем да създадем хранителна стратегия за намаляване на вредното натрупване на мазнини в черния дроб, с помощта на обикновени храни като гроздето, това вече би било добра новина.“

loading...