Съставен е подробен каталог на видимия Млечен път

Публикуваният от екип от астрономи нов каталог на  видимата област на северната част на нашата галактика Млечен път  включва около  219 милиона звезди. Geert Barentsen от Университета на...

381 0

indexПубликуваният от екип от астрономи нов каталог на  видимата област на северната част на нашата галактика Млечен път  включва около  219 милиона звезди. Geert Barentsen от Университета на Хертфордшир е ръководител на екипа, който е съставил каталога в рамките на  десетгодишна програма с помощта на телескопа Исак Нютон (INT) на остров Ла Палма на Канарските острови.

За наблюдателите от  Земята Млечният път изглежда като блестяща лента, простираща се през тъмното небе. За астрономите, този диск на нашата галактика  е система, която се простира на  100 хиляди светлинни години. Видимата част на галактиката показва повечето от звездите, както и най-плътните концентрации на прах и газ.

За невъоръженото човешко око е практически   невъзможно да разграничи отделните обекти в този претъпкан със звезди участък от небето. Но  2,5-метровия телескоп „Исак Нютон“ е дал на учените възможност да  разграничат и нанесат на картата най-малко 219 милиона отделни звезди, където на всеки обект съответстват  99 характеристики. Софтуерът на телескопа е записал всички звезди с величина повече от 20 (това е един милион пъти по-слабо, отколкото човешкото око може да различи).

loading...