Саудитските жени ще могат да карат кола след 30-та си година

Саудитското правителство е получила препоръка от  консултативния орган на кралството да отмени частично  забраната жени да карат коли, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на неназован чиновник. Тази стъпка,...

197 0

Саудитското правителство е получила препоръка от  консултативния орган на кралството да отмени частично  забраната жени да карат коли, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на неназован чиновник.

Тази стъпка, ако правителството я реализира, ще бъде придружена от редица ограничения. Разрешение за каране на  колата ще получат само жени, които са по-възрастни от 30 години,  само през деня, и при условие, че са без грим.

Меджлис Ал Шура (Консултативният съвет) е подготвил  своите препоръки по време на закрито тайно съвещание, което се е провело през октомври. Съветът се назначава от краля, и прави препоръки към правителството, които, обаче, не са задължителни.

Членът на съвета е предоставил информация на журналистите анонимно, тъй като препоръките за това жените да могат карат коли, засега не са обнародвани.

Забраната  жените да карат коли  в Саудитска Арабия няма аналог в света. Ултраконсервативните духовници вярват, че ако жените карат коли, това ще доведе до разпространението на безнравственост.

loading...