Създател на първия компютър е Архимед

Научният съвет на американски  институт в сътрудничество с аржентински  колеги е стигнал  до извода, че първият компютър в света е създаден от Архимед. Учени стигнали до това заключение...

440 0

Научният съвет на американски  институт в сътрудничество с аржентински  колеги е стигнал  до извода, че първият компютър в света е създаден от Архимед.

Учени стигнали до това заключение на базата на  научно – технологични изследвания на устройство, извадено от морското дъно през 1901 г. близо до остров Антикитера. Правейки мащабно технологично  изследване, учените казват уверено, че устройството е било част от първата компютъризирана машина.

Следва да се отбележи, че устройството,  намерено от учените, е нещо подобно на устройство за изчисляване и други такива изследвания с  астрономически характер. Конструкционно  устройството включва тридесет и шест зъбчатки, изработени на ръка с пределна прецизност за онези далечни времена.

Според учените, при разработката  на това сложно  устройство вероятно е било задействани уникално инженерно оборудване, управлявани от човек. В крайна сметка, след поредица от експерименти, организирани от научния съвет, експертите са  заключили, че устройството е част от компютър, създаден от Архимед.

loading...