Съзнанието живее след смъртта на мозъка

Според изследователска група от учени от Университета на Саутхемптън, човешкото съзнание може да функционира и след смъртта на мозъка. Това е най-голямото проучване от  този вид до момента....

558 0

080d835a2472e93ef9a7c139a71a26d1Според изследователска група от учени от Университета на Саутхемптън, човешкото съзнание може да функционира и след смъртта на мозъка. Това е най-голямото проучване от  този вид до момента.

Британски експерти четирите години изследвали данни за  две хиляди души в 15 болници във Великобритания, САЩ и Австрия, на които лекарите констатирали спиране на  сърдечната дейност. Около четиридесет на сто от оцелелите описват „осъзнатост“ от  един или друг вид в периода между спиране на сърцето и неговото рестартиране.

Като пример, учените представят преживяванията, описани от 57-годишен социален работник от Саутхемптън. Според него, по време на клинична смърт, той е бил „извън тялото си“ и наблюдавал как го връщат  към живота. Учените отбелязват, че детайлите на неговата история отговарят на това, което всъщност се случва в стаята в този момент.

loading...