Сбогом на бензина: испанска батерия обезпечава пътуване от 1 000 км

Испански инженери са разработили ново поколение батерии. Те са  по-евтини от аналозите си със 77% и позволяват  да се зарежда електромобил  само за 8 минути и да се изминат ...

813 3

Испански инженери са разработили ново поколение батерии. Те са  по-евтини от аналозите си със 77% и позволяват  да се зарежда електромобил  само за 8 минути и да се изминат  1 000 км.  Графеновите  батерии вече се тестват в 4 германски автомобилни компании.

Електромобилът, разбира се, е много атрактивна форма на транспорт. Превозното средство, което не замърсява околната среда, създава по-малко шум, и се движи с евтино гориво, което  със сигурност е много интересно. Въпреки че то няма мощността  и скоростта на превозните средства с  изкопаеми горива, все пак отговаря на основните транспортни нужди на повечето хора.

Съвременните електрически автомобили имат два основни недостатъка: много дълго време за зареждане и кратък живот на батерията. Въпреки, че литиево-йонните батерии, с които са оборудвани  сегашните електромобили,  непрекъснато се подобряват, за пълното им зареждане са необходими  няколко часа, и изминават след това не повече от  300 km.

Тези ограничения може да елиминира новата графен-полимерна батерия, разработена от испанската фирма Graphenano,  заедно с изследователи от Университета на Кордоба.

Компанията Graphenano  е водещ световен производител на графен в промишлени мащаби, така че те знаят какво правят. А истината е, че графеновата  батерия може да направи поредната революция в автомобилната индустрия и телефонията. Тя  тежи наполовината на литиево-йонната батерия,  струва 77% по-малко,  зарежда се за  осем минути, и предлага автономно движение до 1000 километра.

4-те  основни предимства на графена

Графенът е вълшебен материал, който представлява  лист от въглерод с дебелина само един атом. Той е един милион пъти по-тънък от лист хартия.

Графенът е изключително лек: лист от един квадратен метър тежи 0.77 грама. Той е прозрачен, гъвкав, водоустойчив, не замърсява околната среда, и е 200 пъти по-здрав от стоманата. В допълнение, той е свръхпроводим, неговата проводимост е 100 пъти по-бърза от силициевите чипове.

Графенът провежда топлина, генерира електрическа енергия и променя своите свойства в комбинация с други материали. Той е толкова съвършен, че хелиевите атоми, най-малките в света, могат да  преминават през него. И е много лесно да се възстанови след  увреждане.

Колкото и да се странно, графенът е  евтин за производство, и  много често се среща в природата. Всички страни го имат в изобилие.

Компанията Graphenano ще започне производството на графенови батерии за електрически превозни средства през първата половина на 2015 г.  за  две от четирите големи германски автомобилни марки, които ще ги изпробват в колите си.

Поради своята плътност, графеновите  батерии  са твърде големи за използване в  мобилни устройства, но Graphenano работи за да намали размера им. Ако успеят, смартфон ще  може да се презарежда само за 5 секунди.

loading...


Коментари

3 comments

 1. Злобомир Отговор

  А може ли линк към източник? 🙂

  1. INP Отговор

   Има подробна статия в El Mundo.

 2. Жоро Спенса Отговор

  ИЗУМЕН СЪМ!?!? И НЯМА ПОСТ ЗА ВЕЛИКИЯ РУСКИ ОТГОВОР НА ТОВА ИЗОБРЕТЕНИЕ, ПРИМЕРНО НОВ ТАНК, САМОЛЕТ ИЛИ УНИЩОЖИТЕЛНА РАКЕТА?