Седем скъпоценни камъка отговарят на 7-те планети и на човешките органи. Как въздействат според Рудолф Щайнер?

Камъните притежават лечебни въздействия и могат да се приложат по съответен начин, за да предизвикат излекувания. Седем от скъпоценните камъни отговарят на 7-те планети и на човешките органи....

497 0

Камъните притежават лечебни въздействия и могат да се приложат по съответен начин, за да предизвикат излекувания. Седем от скъпоценните камъни отговарят на 7-те планети и на човешките органи.

Луната стои в зависимост с човешкия мозък. Аметистът, кристализирал като шестоъгълник, е в зависимост със сетивно-чувстващата душа на човека. Ако се носи възможно тъмен аметист, той действа така, че човек може да мисли по-добре. Голяма сила се намира в тъмния аметист, която действа така, че мозъкът се чувства добре при мисленето. Цветът и кристалната форма не са се появили случайно. Силите се излъчват заедно със закономерността, свързана с планетите. Само виолетовият цвят действа така върху мозъка, един зелен камък не може да помогне на мисленето. Аметистът може да помогне да се отстрани това течение в мозъка, което затруднява логическото мислене.

Във връзка с Меркурий са ларинксът и белите дробове. Тук може да се приложи хризолитът, който е маслиненозелен. Той действа върху разсъдъчната душа там, където тя повече накланя към чувствата, освен това действа добре и на ларинкса и белите дробове.

Аметистът се свързва с астралността. Хризолитът повече с етерното. Във връзка с Венера действа хризопраз, полускъпоценен камък с широко действие. Той въздейства на бъбреците, но също на гърдите и ръцете, навсякъде където има двустранност. По цвят е подобен на тюркиз. Хризопрас разведрява човека, когато той е твърде много човек на съзнателната душа, настройва го поетично. Затова можем да го наречем артистичен скъпоценен камък.

Слънцето, сърдечния център на човека е свързан с аза. Диамантът е слънчев камък и действа върху човешкия аз, така че целият човек може да се обхване от аза. Действа върху човешкото сърце. Тук действа и един друг скъпоценен камък, който въздейства повече върху земното, чак до цвета си той показва, че е свързан с низшия аз. Смарагдът е зелен. Че диамантът може да обхване целия аз на човека се показва и в цифровите тайни на кристализацията. Той кристализира като октаедър. Диамантът и смарагдът могат да водят целия човек – висшия и низшия аз. Смарагдът е настроен към личния аз, засилва гръбнака, докато диамантът действа слънчево върху човешкото сърце.

Марс: тук се касае да се намери връзка към това, което действа в човешкото астрално тяло като силни желания и страсти. Трябва да намерим скъпоценни камъни, които носят в себе си тайните на кръвта: гранат и рубин. Те помагат на човека при кръвни болести, понеже е разбираемо, че астралното тяло пречи на кръвта и може да предизвика болести. …

Юпитер се свързва с топаза, той е във връзка с етерното тяло.

Полускъпоценният камък на Сатурн е яспис. Има основание да се употребяват и полускъпоценни камъни. Ясписът е във връзка с кожните болести. Употребява се зеленият с чевени точки. Той въздейства върху кожни болести и възпаления на кожата, въздейства на физическото тяло.

loading...