Сензорните телефони деформират мозъка

Смартфоните до толкова дълбоко са се вкоренили в нашия живот, че са изменили формата и функциите  на мозъка.  Това  доказват резултатите от проучвания на швейцарски учени. Експертите са...

449 0

Смартфоните до толкова дълбоко са се вкоренили в нашия живот, че са изменили формата и функциите  на мозъка.  Това  доказват резултатите от проучвания на швейцарски учени.

Експертите са установили, че хората, които ежедневно използват тъчскрийн телефони, имат увеличен  соматосензорен кортекс – област  в центъра на главния мозъка, която контролира движенията на пръстите на ръцете. Проучването е установило, че колкото повече време човек използва   смартфона си, толкова по-голяма е величината на зависимост  между мозъка и крайниците му.

Невролози от университета в Цюрих в Швейцария, изследващи влиянието на мобилните телефони върху човешкото здраве казват, че пристрастяването към мобилната джаджа води до деформация на мозъка. Способността на човешкия мозък да се адаптира към новите условия води до факта, че тези промени водят до хронична болка и двигателни разстройства.

Защото  смартфоните заставят  собствениците си да  правят необичайни движения с ръцете.

Швейцарският екип от изследователи десет дни  наблюдава 37 доброволци, 27 от които  използват сензорен екран, а останалите – традиционните телефони с физически бутони.

Анализът на мозъчните вълни показал физиологични промени в соматосензорната кора на потребителите на съвременните тъчскрийн устройства. Най-голям ефект се наблюдавал при тези, които по-често  използват своя смартфон.

loading...