Шпионски радиостанции от Студената война все още продължават да излъчват

Множество  късовълнови радиостанции по целия свят  ден и нощ излъчват безкрайна поредица от кодирани съобщения. За неопитния наблюдател предаванията звучат като абсолютна безсмислица. Те обикновено са със синтезиран...

391 0

Множество  късовълнови радиостанции по целия свят  ден и нощ излъчват безкрайна поредица от кодирани съобщения. За неопитния наблюдател предаванията звучат като абсолютна безсмислица. Те обикновено са със синтезиран женски глас (почти никога с глас на реални хора), които четат поредица от  букви и цифри, често на различни езици, включително испански, немски, английски, руски и китайски – или само  морзовата азбука.

Тези станции привличат общественото внимание още през 1960 г., когато статия в списание Time разказва за използването им в края на Втората световна война. Но  допълнителни изследвания в рамките на проекта CoNet показват, че тези станции излъчват още от  Първата световна война. Никой не знае със сигурност кога тези системи са се появили за първи път. В действителност нито едно  от правителствата по света никога директно не е потвърждавало самото съществуване на тези станции, а какво да говорим за предназначението им.

Водещата теория на използването им е, че тези станции излъчват кодирани съобщения до тайни агенти, работещи на  територията на врага. Да се установи за кой точно е предназначена информацията, излъчвана от определена станция, с правилното и използване, е почти невъзможно. Всичко, което се изисква от агента,  – е да има  късовълнов радиоприемник и тефтер с еднократен код за  да дешифрира  съобщението. Докато контраразузнаването не открие такъв тефтер, шансовете да прихване и да декодира  подобно съобщение, са практически  нула.

loading...