Щастието се купува с пари ( да, правилно прочете)

Да, правилно прочете. Щастието се купува с пари. Бедността може да не е порок, но определено стои далеч от щастието. Живеем в материален свят, където всичко струва пари....

5761 1

Да, правилно прочете. Щастието се купува с пари. Бедността може да не е порок, но определено стои далеч от щастието. Живеем в материален свят, където всичко струва пари. Ако нямаш пари, няма да имаш дрехи, кола, покрив над главата и най-вече: добро здраве. Здравето също струва пари. Най-евтина е нездравословната храна.

Естествено, може да си абсолютен аскет, религиозен човек или въздържател, който бяга от светската суматоха и от суетата на парите, но определено не можеш да бъдеш щастлив, ако си болен, а за лечение на болестите трябват пари. Много пари.

Така че, щастието се купува с пари.

Всичко си има граници, обаче.

Вярвам, че първото милионче може наистина да те направи щастлив. Особено ако си израснал в мизерия. С покачването на сумата в банковата сметка, ти ще ставаш все по-богат, без задължително да ставаш и все по-щастлив. Едва ли десет милиона могат да те направят десет пъти по-доволен от първия милион, който те е измъкнал от мизерията.

Мога да дам много примери, но ще използвам само един – любимия ми. Защото ценя твоето време:

В интервю със Стивън Кинг прочетох, че парите наистина са го направили щастлив. Един-единствен път през живота му. Става дума за първия хонорар, който е получил при издаването на „Кери”. Тогава е живял в каравана, бил е алкохолик и децата му са нямали какво да ядат. Днес е мултимилионер и световно признат автор на бестселъри, но страда от прогресивно заболяване, което води до слепота, лекува наркотичната си зависимост и се възстановява след тежка катастрофа. Може да си позволи всичко това, защото е богат. Ако нямаше кинти, щеше да е мъртъв. Или напълно сляп. Но едва ли щеше да е по-щастлив.

Щастието наистина се купува с пари. С много пари. С първите много пари. С първия милион, фигуративно казано. Всичко друго е работа на счетоводители, юристи и банкери – просто някакви цифрички, които те правят още по-богат и по-алчен, но не и по-щастлив.

Обобщавайки: парите ти осигуряват здравословен начин на живот, а здравето е щастие, следователно щастието се купува с пари. Да не забравяме и една друга екстра. С пари можеш да си купиш свободно време. Това е луксът на 21 век: да се разхождаш бос по поляната в гората, докато всички други са натикани в тесните си офисчета и бачкат. За пари. За много или малко пари, които никога няма да ги направят по-щастливи, ако не намерят ВРЕМЕ да им се порадват.

Сигурно това е причината в онова известно проучване на „Галъп”, което изследва връзката между жизнения стандарт и щастието при различните нации, американците да са хем най-богати, хем да не определят себе си като най-щастливите хора на света. Там наистина можеш да изкарваш много пари, да бъдеш well-compensated, но за целта трябва да продадеш себе си, а в това влиза целия пакет: личното ти време, свободата ти, правото ти на избор, възможностите да пътуваш. За някои това е оферта. Всеки има право на избор.

loading...


Коментари

1 comment

 1. Memo Topalov Отговор

  Да всичко е пари,а може би не всичко е пари.
  Парите развалят моралните ценности на един човек и го превръща в нещо друго ,но не и в човек.
  Много хора които забогатяват се превръщат в алкохолно зависими,нарко зависими ,а някои дори в педофили и какво ли още не.
  Хубаво е човек да има достатъчно ,за своите нужди за един нормален живот.
  Защото има една стара максима „Всичко с което се прекали и е в повече е вредно“ според мен това се отнася и до парите.