Ще можем да набираме текст на компютъра мислено

Американският учен Джонатан Уолпау разработва интерфейс „мозък-компютър“, чрез който парализирани хора могат да общуват с техните семейства, приятели и познати. Този интерфейс ще  позволява  да се показват на...

237 0

Американският учен Джонатан Уолпау разработва интерфейс „мозък-компютър“, чрез който парализирани хора могат да общуват с техните семейства, приятели и познати. Този интерфейс ще  позволява  да се показват на екран съобщения, които ще могат да се четат от други хора. Jonathan Wolpaw е специалист, занимаващ се с възстановяване на мозъка след травми.

Wolpaw води своите изследвания в медицинския център Uedsvort, Albany, NY. Системата ще позволи да се четат сигналите на мозъка и да се представя  информацията на екрана на компютъра.

Самата система не е сложна. За да започне процеса на комуникация човек трябва да си постави  шапка, която много прилича на шапка за плуване. Нейната  тъкан е запълнена с гел, през който минават електродите. След това човек само трябва да се съсредоточи върху една от изобразените букви, които мигат, променяйки цвета си.

Електродите събират данни за мозъчната дейност, определят коя именно буква е привлякла вниманието  на човека и след това се показва резултатът на екрана. Въпреки че засега процесът на тази комуникация е много бавен, но първите  стъпки вече са направени. Напълно е вероятно много скоро да се появи нова технология, която ще е голям пробив.

loading...