Склонността към инсулт може да се определи по очите

Сингапурски учени в течение на много години наблюдавали  състоянието на здравето на почти 3 хиляди човека с хипертония. Един от критериите на  изследването било  състоянието на ретината. Тя...

449 0

24669_6877Сингапурски учени в течение на много години наблюдавали  състоянието на здравето на почти 3 хиляди човека с хипертония. Един от критериите на  изследването било  състоянието на ретината. Тя била редовно снимана за да се определи степента на хипертонична ретинопатия (промени в ретината при продължителна хипертония).

Резултатите показват:

По време на изследването  145 пациенти претърпели исхемичен инсулт, а 17 – хеморагичен. Хората с лека форма на ретинопатия   рискът  от инсулт се повишил до  38%, а  образуването на тромби, дори при  постоянен прием на лекартства за  намаляване на налягането,  било  увеличено до 96%. При пациенти с умерена и тежка форма на ретинопатия рискът от инсулт се увеличавал с  40%, а  вероятността от образуване на кръвен съсирек – с 98%.

От това наблюдение може да се заключи, че ретината показва състоянието на съдовете на мозъка. Ето защо, кардиолози препоръчват у всеки пациенти с хипертония  да се оценява и състоянието на ретината. Това евтино и елементарно изследване помага за поддържане на здравето.

loading...