Слънчевите панели ще бъдат заменени от спрей

В бъдеще слънчевите панели ще може да се нанасят на покривите с помощта на спрей. Американски учени са открили нов начин за покриване със соларни елементи на почти...

343 0

В бъдеще слънчевите панели ще може да се нанасят на покривите с помощта на спрей. Американски учени са открили нов начин за покриване със соларни елементи на почти всяка повърхност с помощта на миниатюрни светлочувствителни материали.

Инженерите от Университета в Торонто са измислили нов метод за разпръскване на слънчеви батерии на гъвкави повърхности. Като материал те са използвали колоидни квантови точки (CQD) – полупроводникови нанокристали.

Според Daily Mail, със светлочувствителни елементи на гъвкава основа могат да бъдат покрити разнообразни продукти, вариращи от лаптопи до самолети. По този начин покрита с такъв материал кола, ще е в състояние да захранва три 100-ватови лампи или 24 компактни луминесцентни лампи. Очакванията се, че комерсиализацията на разработката може да доведе до срив в цените на слънчевите панели.

loading...