Снимка на мъртва звезда

Искате ли да знаете как изглежда мъртва звезда? На  снимката по-горе е точно такава – Свръхновата на Кеплер. Те  е открита за първи път преди 410 години и...

712 0

kepler1Искате ли да знаете как изглежда мъртва звезда? На  снимката по-горе е точно такава – Свръхновата на Кеплер. Те  е открита за първи път преди 410 години и се намира в съзвездието Змиеносец, като  е една от малкото свръхнови в рамките на нашата галактика, които сравнително отскоро могат да се наблюдават без използването на телескопи.

Свръхновата е  получила името си в чест на Йохан Кеплер, германски астроном и математик, който първи я открил. Откривайки този обект, Кеплер първо си помислил,  че е е намерил новородена звезда, защото тя била много по-ярка от другите обекти в нощното небе  –  в продължение на три седмици през октомври 1604 г. тази звезда се е виждала  дори и през деня – нейната максимална видима величина достигала -2,5.

Само след един век, учените чрез използването на технологията на  японски рентгенов телескоп определили, че това е  свръхнова.

loading...