Сондата Rosetta засне газовата струя от комета

Европейската космическа агенция публикува няколко снимки на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко, които Rosetta е направила от разстояние   около 26 км. Ще напомним, че изследователския апарат „Rosetta“ стартира...

408 0

rosetta1Европейската космическа агенция публикува няколко снимки на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко, които Rosetta е направила от разстояние   около 26 км.

Ще напомним, че изследователския апарат „Rosetta“ стартира на 2 март 2004 година. След повече от 10 години, през лятото на 2014 г. той достига до кометата и в момента се подготвя да изпълни основната си мисия – подробно проучване на космическия обект с помощта на модула спускане Philae.

На публикуваните снимки  са заснето струи от газ, излизащи от повърхността на кометата. Става дума за това, че с наближаването на обекта до Слънцето,  намиращият се  кометата лед,  преминава от твърдо в газообразно състояние, пропускайки течната фаза. Като резултат, космическото тяло се сдобива с „опашка“, състояща се от газ и малки прахови частици.

loading...