Специалисти се научиха да увеличават дължината на теломерите

Специалисти създадоха специален начин за увеличаване дължината на теломерите, които са защитни участъци в краищата на хромозомите. Поради тяхното смаляване  в  човешкото тяло започва процес на стареене. След...

295 0

Специалисти създадоха специален начин за увеличаване дължината на теломерите, които са защитни участъци в краищата на хромозомите. Поради тяхното смаляване  в  човешкото тяло започва процес на стареене.

След надграждането на теломерите,  клетките могат да живеят много по-дълго и да работят наравно с младите. Методът, при който учените са успели да удължат теломери,  може да обърне процеса на човешкото стареене.

Изследователите вече са в състояние да ги увеличат  с до 1000 нуклеотиди, мамейки по този начин  биологичния часовник на човека. За да се увеличат   клетките се използва модифицирана РНК, която играе главна роля в синтеза на протеини.

Експертите са убедени, че благодарение на новия метод могат да се лекуват заболяванията,  свързани със   стареенето, както и някои редки генетични заболявания, които са опасни за организма на хората.

loading...