Специалните деца имат специални семейства

„Специалните деца имат специални семейства – те са силни и слаби, сплотени, разединени, чувствителни, разгневени, състрадателни, емоционални, но те са и преди всичко задължително нестандартни. Не вярвате ли?...

2149 0

„Специалните деца имат специални семейства – те са силни и слаби, сплотени, разединени, чувствителни, разгневени, състрадателни, емоционални, но те са и преди всичко задължително нестандартни. Не вярвате ли? Елате ни на гости!

При нас винаги е малко разхвърляно, един вълнуващ хаос от книжки, играчки, фулмастри и много дискове, шарен безпорядък, напълно оправдан от звънкия смях на децата. И в хаоса има ред, а след сълзите се ражда усмивка. Не гледайте скъсания ми диван и не обръщайте внимание на старите дрехи. Вижте щастливите лица на децата ми. Е, след малко ще се сбият като всички деца и като всички деца ще се гушнат след това все едно не е имало нищо. Защото нашето специално дете, макар да не може много неща, едно умее перфектно – да обича. Не, не казвам, че другите не могат, но неговата обич е чиста и неподправена, такава, която не лъже и не се възгордява. Без думи, без обяснения, научи и нас. Научи ни и на търпение, на толерантност, на милосърдие.

Нашият свят сега е друг – различен, различен като него: различно забавен, различно интересен, изпълнен с вълшебства всеки ден. Знам че сега не ги виждате, но само ако погледнете през моите очи или през тези на дъщеря ми, ще ги забележите. Те са мънички, трудно видими за чуждия поглед, но са толкова съществени за нас, а аз вярвам в тях, така както дъщеря ми вярва, че феите сменят сезоните. Тези вълшебства не се запечатват на снимка. Запечатват се само в сърцата.

Затова махнах празните фоторамки, в които трябваше да подредя неговия живот: моето специално дете няма да има снимки от първото си преспиване при приятели, вероятно няма да има снимка с целувка от гадже, няма да има снимка от състезание с колела и няма да има снимка на ролери, няма да има, няма да има многобройни снимки от рождени дни на съученици и от мечтана абитуриентска вечер, нито пък от дискотеки.

loading...