Средновековна рецепта унищожава супербактерии, устойчиви на антибиотици

„Мехлем за очите“ – рецепта, която включва лук, чесън, вино и говежди карантии, потвърди своята ефективност в експериментите. В лаборатория и върху живите мишки, мехлемът е унищожил 90%...

368 0

„Мехлем за очите“ – рецепта, която включва лук, чесън, вино и говежди карантии, потвърди своята ефективност в експериментите. В лаборатория и върху живите мишки, мехлемът е унищожил 90% от бактериите стафилококус ауреус, която има огромна резистентност към антибиотиците и е истински кошмар за лекарите.

Опасността от стафилококус ауреус не трябва да се подценява: според някои оценки, до 2050 г. тези вредни бактерии ще убият около 300 милиона пациенти. Особено широко е разпространена в болници и здравни заведения, където за нея има отлични условия да се възползва от своята устойчивост за да превзема организми, чиято естествена микрофлора и имунна система са в лошо състояния.

Тайнствената рецепта е преведена от староанглийски текстове, намерени в ръкопис от IX век, и е предназначена за приготвяне на лекарство за очни инфекции. Затова учените, по принцип, очаквали, че може да покаже някои антибактериални действия – но такава невероятна ефективност не е очаквал някой.

Равни части от чесън и лук се слагат в хаван и две минути се мачкат. Добавя се 25 мл английско вино. Разтваря се съдържанието на жлъчен мехур на бик в дестилирана вода, смесват се двата разтвора и се съхраняват на хладно място в продължение на девет дни. Прецежда се през кърпа за да се отдели утайката.

loading...