Стадният инстинкт

Това е трудно да се признае, но всички ние отдавна живеем в свят на измислени правила и норми, като сами се вкарваме в ъгъла на зависимостта под натиска...

413 0

Това е трудно да се признае, но всички ние отдавна живеем в свят на измислени правила и норми, като сами се вкарваме в ъгъла на зависимостта под натиска на мнението на околните,

Aмериканският професор по психология Соломон Аш през петдесетте години на миналия век прави един интересен експеримент. За него използвал седем човека. След като ги събрал в една стая той тържествено им казал, че всички те са късметлии и ще станат участници в безпрецедентен опит за възприемане на реалността.

А истината била, че от тези седем човека „истинското опитно зайче“ бил само един. Останалите от „участниците“ били колеги на психолога Aш, чиято задача била да заблуждават „истинския“ участник в експеримента.

Експеримент:
На дъската били нарисувани две успоредни линии, едната с дължина 25 см, а другата 30 см. Аш подред задавал въпроса на всички участници: Коя линия е по-дълга, като 6 от неговите помощници, според задачата, отговаряли с абсолютна увереност, че 25 – сантиметровата линия е по-дълга.

Под влияние на общественото мнение – „истинският“ участник в 60% от случаите също казвал, че тази линия е по-дълга.

loading...