Стоенето на един крак – важен тест за състоянието на здравето

Японски учени от университета в Киото са установили, че невъзможността да се стои на един крак  повече от 20 секунди може да бъде индикатор за мозъчни  микрокръвоизливи, инсулти...

595 0

Японски учени от университета в Киото са установили, че невъзможността да се стои на един крак  повече от 20 секунди може да бъде индикатор за мозъчни  микрокръвоизливи, инсулти и деменция.

Въпреки че мозъчните травми са били твърде малки  за да предизвикат симптоми, учените предупреждават, че това може да означава, че има  по-голям проблем. „Тихите“ инсулти и лакунарни  инфаркти  увеличават риска от мащабни инсулти и деменция.

Авторът на изследването Yasuharu Tabara:

«Нашето изследване показва, че способността да се балансира на един крак е важен тест за здравето на мозъка. Хората, които зле се задържат на  един крак, трябва да обърнат повече внимание на здравето си, тъй като това може да показва повишен риск от заболявания на мозъка и когнитивни увреждания. “

В  експеримента са участвали 546 мъже и 841 жени на средна възраст  67 години, които били помолени да стоят с отворени очи на един крак  60 секунди. Доброволците също така били изследвани с  ядрено-магнитен резонанс, за да се определи състоянието на малките кръвоносни съдове. Данните показват, че 34.5% от тези, които имали повече от две микропоражения на миокарда,  имали проблеми с балансирането.

Същото се отнася и за 16 процента от участниците с един микроинфаркт  и за 30% от мъжете и жените с повече от две микрокръвотечения. По-рано  британски учени  установиха, че стоенето  на един крак може да предскаже риска от смърт.

loading...