Доклад: Супербактериите до 2050 г. ще станат по-опасни от рака

До 2050 г., в резултат на лекарствена резистентност годишно по целия свят ще умират 10 милиона повече хора, отколкото  сега, се казва в доклад на  британски изследователи. Това...

197 0

До 2050 г., в резултат на лекарствена резистентност годишно по целия свят ще умират 10 милиона повече хора, отколкото  сега, се казва в доклад на  британски изследователи. Това е повече от  умиращите от рак днес.

Тези данни се съдържат в нов доклад, изготвен от икономиста Джим О’Нийл по нареждане на  британския премиер Дейвид Камерън.

Щетите за икономиките, според авторите на доклада, може да достигнат  астрономическата сума от 100 трилиона  щатски долара, което е британският БВП за  35 години.

Намаляването на населението и влиянието на влошеното здраве ще  намалят  производството в целия свят  от 2% до 3,5%, предупреждава О’Нийл.

Тази прогноза се основава на сценариите,  моделирани от изследователския екип от Института RAND Europe и одиторската фирма KPMG.

Те са открили, че най-много ще се  увеличи броят на заболяванията, причинени от резистентни  (устойчиви) към лекарства бактерии E.coli, както и на  причиняващите малария и туберкулоза.

В Европа и САЩ, в резултат на лекарствена резистентност умират всяка година най-малко 50 хиляди души.  И ако на този проблем не се обърне специално внимание,   броят на смъртните случаи през 2050 г. ще нарасне  10 пъти, предупреждава докладът.

„В Нигерия, до 2050 г. всяка  четвърта смърт ще бъде  причинена от резистентни инфекции, а  в Индия от това ежегодно  ще умират допълнително по  2 милиона души,“ – казва автора на доклада, Джим О’Нийл.

Протезирането на  стави, цезарово сечение, химиотерапия и трансплантационната хирургия разчитат на курс с  антибиотици, които са нужни, за да се предотврати инфекция. Въпреки това, много антибиотици поради изработената от човека резистентност, вече не са ефективни, а без тях тези операции и процедури стават все по-опасни, и в някои случаи невъзможни.

Нужни са  инвестиции

Според авторите на доклада, до 2050 г. това ще струва допълнителни 100 трлн. долара.

По Би Би Си

loading...