Доклад: Супербактериите до 2050 г. ще станат по-опасни от рака

До 2050 г., в резултат на лекарствена резистентност годишно по целия свят ще умират 10 милиона повече хора, отколкото  сега, се казва в доклад на  британски изследователи. Това...

389 0

До 2050 г., в резултат на лекарствена резистентност годишно по целия свят ще умират 10 милиона повече хора, отколкото  сега, се казва в доклад на  британски изследователи. Това е повече от  умиращите от рак днес.

Тези данни се съдържат в нов доклад, изготвен от икономиста Джим О’Нийл по нареждане на  британския премиер Дейвид Камерън.

Щетите за икономиките, според авторите на доклада, може да достигнат  астрономическата сума от 100 трилиона  щатски долара, което е британският БВП за  35 години.

Намаляването на населението и влиянието на влошеното здраве ще  намалят  производството в целия свят  от 2% до 3,5%, предупреждава О’Нийл.

Тази прогноза се основава на сценариите,  моделирани от изследователския екип от Института RAND Europe и одиторската фирма KPMG.

Те са открили, че най-много ще се  увеличи броят на заболяванията, причинени от резистентни  (устойчиви) към лекарства бактерии E.coli, както и на  причиняващите малария и туберкулоза.

loading...