Суровият живот на австралийските аборигени (галерия)

Племето  Yolngu на австралийските аборигени не позволява на „чужди“ да влизат на територията на техния резерват. Там може да се попадне само с  покана. Един от тези, които...

2505 0

Племето  Yolngu на австралийските аборигени не позволява на „чужди“ да влизат на територията на техния резерват. Там може да се попадне само с  покана. Един от тези, които успяват, е  фотографът на  агенция Reuters David Gray. Той наблюдава живота на аборигените и ги придружава по време на известния им  лов на крокодили.

1

1. Аборигените от племето Yolngu са коренни жители на Австралия и са народът с най-старите традиции на континента. Те могат да бъдат срещнати предимно  на полуострова, разположен в северната част на страната между Тиморско  и Aрафутско море  и залива Карпентария. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

2

2. На полуострова се намира най-големият аборигенски резерват, който е създаден  през 1931 година. Площта му е около 97 000 кв. км и в него живеят 16 000 души. Достъпът там е забранен за чужди, и можете да се влезе само със специално разрешение. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

3

3. Названието  на коренното население на Австралия на латински означава „тези, които са тук от самото начало.“ Смята се, че аборигените са пристигнали на континента преди около 40-60 000 години. Те дълго странстват по Африка и Азия и достигат територията на днешните  Индонезия и Нова Гвинея. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

4

4. Аборигените са били номади, ловували  кенгура и други животни, допълвайки храната си с това, което  събирали  в гората. През 1770 в Австралия е имало повече от 500 аборигенски племена. В момента броят на коренното население е малко над 200 хиляди души, които живеят предимно в Западна Австралия, Куинсланд и Северната територия. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

5

5. Една от традициите на коренното население на Австралия е   лов за крокодили. В момента жителите на резервата имат право да убиват влечуги само за собствените си нужди. Продажбата им е забранена. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

6

6. Децата помагат на родителите си да ловят  тези земноводни влечуги, те  по-добре от възрастните ги намират в блатата. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

7

7. Най-тежката част от крокодили е тяхната дебела, люспеста кожа. Затова местните жители я отстраняват на място, като носят у дома  само месото. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

8

8. Нищо, което може да се използва като храна, у местните жители не може да се  губи. Затова аборигени взимат със себе си до селото вътрешностите на умрелите влечуги, като задължително  обвиват всичко в големи листа. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).9

9. Туземците не ловуват само   крокодили. Те  считат за деликатес и гущерите от семейството на вараните. (Photo: DAVID GRAY / Ройтерс).

10

loading...