Тайното оръжие на жените

Така е прието да се смята – жените са по-сантиментални от мъжете. Още повече, че не им е забранено да изразяват открито своите емоции. Но какво да се...

582 0

Така е прието да се смята – жените са по-сантиментални от мъжете. Още повече, че не им е забранено да изразяват открито своите емоции. Но какво да се направи, ако емоциите преливат в буквалния смисъл на думата? И така – какво са сълзите на жената: начин да манипулира другите, признак за незрялост или защитната функция на организма? И в кои случаи е необходимо да се избягват сълзите, и в кои да се дава израз на чувствата?

Според статистиката, жените плачат четири пъти по-често от мъжете. А половината от тях правят това веднъж седмично. Причината е много проста: жените, за разлика от мъжете, са емоционално лабилни, т.е. гъвкави. В допълнение, социалните нагласи карат мъжете да бъдат дискретни и да не показват своите слабости.

А и самите мъже не си позволяват това. Учените са доказали, че така наречените емоционални сълзи, причинени от силна психологическа реакция, имат терапевтичен ефект, който е сравним с леки физически упражнения. И нещо, което е от решаващо значение – сълзите, причинени от стресова ситуация, не позволяват да се претоварва сърцето, поемайки цялата тежест върху себе си.

Тези сълзи пречистват не само душата, но и тялото. Според учените, сълзите съдържат хормони на стреса, отделяни от мозъка при силен изблик на емоции. Слъзните течности изхвърлят от организма вещества, които се произвежда по време на нервно напрежение. Затова като си поплаче, човек се чувства по-спокоен и дори бодър. Все пак, всичко е добре да е в умерени количества. Например, ако очите ви са непрекъснато мокри, това може да бъде признак на депресия, имайте го предвид.

Но жените не биха били жени, ако не можеха да използват тази „оръжия“ в различни ситуации. Не е тайна, че в арсенала на всяка жена имат място тези инструменти за въздействие върху мъжете.

Всеки от нас поне веднъж в живота си е превишавал скоростта и е спиран от пътната полиция. И това е такъв случай, когато умението да се пуснат няколко сълзи, може да свърши добра работа. За начало невинната млада дама започва да примигва притеснено.

loading...