Телефонен разговор между Ердоган и Путин приключи с взаимни заплахи

Войнственият  турски президент осъществи рядък телефонен разговор с руския си колега, за да обсъдят най-новите промени в ситуацията в региона, и в частност –  конфликта в Сирия. Според...

959 0

Войнственият  турски президент осъществи рядък телефонен разговор с руския си колега, за да обсъдят най-новите промени в ситуацията в региона, и в частност –  конфликта в Сирия.

Според Moscow Times, известен руски  англоезичен  ежедневник, президентът Ердоган е започнал с  обичайната си войнствена реторика, насочена срещу правителството на Сирия на Башар ал-Асад. Той, както се твърди, е казал на руския си колега, че Турция е достигнала до точката, от която   вече не може да остане безразлична към „масовото  унищожение на хора“ в разкъсваната от война арабска страна.

Но за изненада на Ердоган, Путин е побеснял  и категорично е предупредил турския  президент да не се намесва  във вътрешните работи на Сирия, в противен случай Русия е готова да попречи на  Турция да разгърне  катастрофална война в региона.

Шокираният турският президент попитал Путин, дали неговите войнствени  думи означават пряка заплаха за Турция, на което Путин отговорил: „Г-н президент, вие може да тълкувате думите ми както си искате“

Руският президент е припомнил на Ердоган горчивите факти за погрешната  и агресивна политика на Турция по отношение на сирийската криза, която е отнела живота на десетки хиляди невинни цивилни граждани и призова турския президент мегаломан да се въздържа от подкрепа за джихадистките терористи, които са създали лагери за обучение и зона за сигурност на турска територия ,

Д-р Исмет Байрактар, авторитетен преподавател, специализирал в политическа и социална история на Османската империя и съвременна Турция смята, че Ердоган по време на телефонния разговор, се е опитал по всякакъв начин да убеди Путин да се откаже от масивна военна и политическа подкрепа за сирийския президент, но изглежда, че Москва не може да намери по-лоялна и надеждна алтернатива на режима на Асад.

Двете черноморски съседни държава се различават с абсолютно  различните си подходи към сирийския конфликт. Турция се стреми към смяна на управлението в Сирия, докато Русия остава един от най-верните привърженици на режима на Башар ал-Асад.

loading...