Лекари представиха тест, който доказва неизбежна смърт до 30 дни

Австралийски лекари представиха тест, позволяващ да се определи дали пациенти в напреднала възраст ще умрат в рамките на 30 дни след приемането им в болница. Според експерти този...

360 0

Австралийски лекари представиха тест, позволяващ да се определи дали пациенти в напреднала възраст ще умрат в рамките на 30 дни след приемането им в болница.

Според експерти този тест ще им даде шанс спокойно да се приберат вкъщи и да се сбогуват с любимите си хора. Освен това внедряването на такова изследване ще предотврати напразните разходи за лечение, съобщава The Telegraph.

Лекарите изучили 112 специални изследвания и определили кои конкретно тестове и въпроси най-добре прогнозират неизбежна смърт. Така били взети предвид 29 показателя (възраст, здравословно състояние, стадия на заболяването, опитът от предишни постъпвания в болница и т.н.). Крайният тест показва шансовете за умиране в следващите 30 дни (в проценти).

„Опитите да се предотврати неизбежната смърт водят до прекомерни разходи в здравеопазването. Лекарите често прибягват до скъпи и агресивни видове лечения, които не влияят на изхода на заболяването, снижават качеството на живот на пациента и в случай на неуспех предизвикват недоволство сред здравните работници „- заяви водещият автор на изследването Mагнолия Кардона-Морел (Magnolia Cardona Morrel) от Университета в Нов Южен Уелс.

Според учените новият тест ще помогне на лекарите и медицинските сестри, върху които близките на пациентите оказват натиск за да поддържат жизнените функции на пациентите на всяка цена. Освен това той всъщност ще позволи на неизлечимо болни да избират между болницата и дома.

Представители на обществени организации, с които са се свързали журналистите от изданието, въпреки одобрението си за теста отбелязват, че едно обективно решение явно не е достатъчно за правилни грижи за неизлечимо болни пациенти.
Необходимо е също така да се подобри качеството на психологическата подготовка и способността да съчувстват у лекари и медицински сестри, казват те. Въпросът за етичността на този тест обаче не е повдиган от авторите на статията от The Telegraph.

loading...