Точката на Конфуций – специално място на сила в човешкото тяло

Според източната медицина точката на щастието е тимусната жлеза (тимус на гръцки означава „жизнена сила“) – важен орган на имунната система, който се намира в центъра на гърдите....

2732 0

Според източната медицина точката на щастието е тимусната жлеза (тимус на гръцки означава „жизнена сила“) – важен орган на имунната система, който се намира в центъра на гърдите. Точка на Чингис Хан е наричана точката, разположена в основата на палеца, чрез която в древността се е оказвало въздействие предимно върху черния дроб и жлъчката.

А коя е точката на Конфуций?

Резултатите на хроничния стрес, известен като „Бичът на 21 век“ , водят до влошаване на настроението, невроза и емоционален дисбаланс, до лошо храносмилане, подуване на корема, замъглено зрение, загуба на концентрация, чувство на горчивина и гадене сутрин, и т.н.

Един от най-популярните методи на Изтока, а сега и на Запада, сочен като бързо премахващ ефектите на острия или хроничен стрес , е масажирането на биологично активната точка, наричана „точка на Духа“ или „Точка на Конфуций“. Според известния китайски мислител и философ Конфуций, практикувал въздействието върху тази точка, стимулирането на същата води до „забележителна яснота и контрол върху ума, до прояснение на сърцето и очите.“

Повечето китайците смятат, че човешкият живот се управлява от три точки: „собственикът на храносмилането“ – т.нар. точка на Чингис хан; „повелителят на времето“ – това е точката “ Цзу-сан-ли „и „управителят на разума“ или т.нар. точка на Конфуций. Ефектът на последната, освен в неутрализиране на стресовите последици, се изразява и в стимулиране на развитието на здравия мозък.

loading...