Това опаснo чувство „обида“

Психолозите определят обидата като не само неприятно, но и опасно чувство. Тъй като може да предизвика такива негативни емоции като гняв, омраза, гняв, агресия, желание за отмъщение и...

2639 0

Психолозите определят обидата като не само неприятно, но и опасно чувство. Тъй като може да предизвика такива негативни емоции като гняв, омраза, гняв, агресия, желание за отмъщение и дори депресия. Затова е много важно да не се позволява на обидата да ни превземе.

1. Най-често хората се обиждат защото някой човек не направи това, което те искат. Разберете, че другите нищо не ви дължат. Без значение колко са ни близки – те са отделни независими хора. Ако човек направи нещо за вас – бъдете благодарни. Ако откаже – това е негово право. Научете се да приемате добрите дела към себе си като подарък, а не като знак на почит и задължение. Не забравяйте, че и вие първо решавате своите проблеми (разбира се, ако не сте майка Тереза), и едва след това – помагате на другите.

2. Друг начин да се справите с обидата – погледнете на ситуацията сякаш от бъдещето. Представете си, че са минали 20 години – щеше ли да си спомняте днешната обида? Вероятно не. Така че какъв е смисълът да се разстройвате от нещо, което няма да има значение в бъдещето?

3. Ако обидата е много силна и сте сигурни, че ще я помните и след 20 години, опитайте се да простите на обидилия ви. В противен случай единственото, до което ще доведат вашите страдания са депресия и желание за отмъщение. Не забравяйте, че с прошката на първо място ще окажете услуга на себе си, а не на обидилия ви човек.

loading...