Това са първите симптоми на рак, не ги пренебрегвайте, това може да спаси живота ви!

В началото на годината беше публикувана социологическа справка за това колко са починалите от рак в България Оказа се, че в България са най-малко починалите от рак, за...

1440 0

В началото на годината беше публикувана социологическа справка за това колко са починалите от рак в България

Оказа се, че в България са най-малко починалите от рак, за разлика от другите европейски страни. 17 на сто са смъртните случаи, причинени от онкологични болести, докато в Словения са 30%.

България е сред държавите в ЕС, където ракът причинява най-рядко смърт при хората до 65-годишна възраст (30 на сто срещу у нас 37 процента в ЕС), както и при по-възрастните (14 на сто у нас срещу 23 процента в ЕС).

Тези цифри не са обнадеждаващи. Но, от друга страна, от тях става ясно, че българите са информирани, и навреме откриват злокачествените заболявания.

Затова днес решихме да споделим с вас най-разпространените симптоми на рак. При 95% от случаите, когато злокачественото заболяване се „хване“ навреме, то може да бъде излекувано.

Ранни симптоми на рак

1. Подуване на корема при жените

Постоянно чувство на подуване на корема, без някаква ясна причина, може да значи рак на яйчниците. Ако след хранене бързо идва усещането за подутост, и по този начин усещане за дискомфорт в долната част на гърба в продължение на няколко седмици, значи е време за преглед при гинеколог.

2. Нередовен цикъл при жените

Дори една капка кръв да се появи извън определеното време или след менопаузата – това е причина да посетите незабавно гинекологичен кабинет! Този симптом би могъл да бъде свързан както с рак, така и с други сериозни заболявания, като ендометриоза.

3. Болка в областта на корема и таза

Постоянната болка в областта на таза посочва очевидни проблеми с яйчниците.

4. Постоянни болки в гърба при мъжете

Странното е, че рак на простатата и рак на дебелото черво, при мъжете, са почти винаги придружени от постоянна болка в гърба. Разбира се, не се притеснявайте излишно, а идете на лекар. Болките в гърба могат да бъдат заради различни причини, но нищо не преди да се прегледате.

5. Изменения на тестисите при мъжете

Най-добрата превенция на рак на тестисите е самостоятелно да се прави преглед. Мъжете е необходимо непрекъснато да инспектират тази област, и да са нащрек за всякакви промени в цвета, формата и разположението на тестисите.

6. Болки в слабините и бедрата при мъжете

Хроничната болка и подуване в областта може да показва рак на простатата или тестисите.

loading...