Три пози от йога, които зареждат с енергия

Учителят по йога Maria Schiffers предлага три прости упражнения. Те са подходящи за всички, изпълняват се една след друга за не повече от 15 минути. В началото или...

1066 0

Учителят по йога Maria Schiffers предлага три прости упражнения. Те са подходящи за всички, изпълняват се една след друга за не повече от 15 минути. В началото или в края на деня те ще ви помогнат да се заредите с енергия.

1. Освежаване на главата
Адхо Мукха Шванасана (или позата на кучето с муцуната надолу)

Когато умът е превъзбуден, ние понякога буквално чувстваме топлина в областта на мозъка. За да се успокои, главата трябва да се „охлади“. При тази поза трябва да се диша спокойно. Здраво поставете дланите на пода и изправете краката си колкото е възможно повече. Тазовите кости трябва да са насочени нагоре. Петите може да са леко повдигнати. Вратът и коремът трябва да са отпуснати. Насочете погледа към пъпа. В тази асана трябва да се диша спокойно – в йога това се прави само през носа, като се остава в тази поза в продължение на 2-3 минути. Челото може да се постави на поставка за да може по-лесно да се отпусне мозъка.

Резултати: Облекчение; успокояване на разгорещения мозък, релаксация и разтягане на мускулите на гърба, врата и страничните мускули.

2. Примиряване на ума и чувствата

Вилома-пранаяма (или порционно дишане през носа)

2Седнете с кръстосани крака по турски, и наклонете главата си напред, дръжте изправен гръбначния стълб. Затворете очи и свържете дланите си така, че палците да са малко над слънчевия сплит. Изправете раменете. Коремът и тазът са напълно спокойни. Направете дълбоко вдишване през носа, така че въздухът да изпълни гърдите, а коремът да остава спокоен.

Рязко издишайте за една секунда. Направете секундна пауза. Повторете вдишванията, докато почувствате, че стомахът започва да се напряга. В този момент спрете – корем в никакъв случай не трябва да се свива. Направете три нормални вдишвания и издишвания, а след това се върнете към упражнението. Правете го в продължение на около 5 минути. Тези, които са склонни към депресия, които нямат достатъчно воля или вяра в себе си, е по-добре – напротив, да удължават издишванията, а вдишванията да правя за по-кратко време.

Резултат: подобряване на циркулацията на лимфата, насищане с кислород на мозъка и мускулите. Осъзнаването на собственото дишане, движения и мисли.

loading...