Цялата истина за мазнините

mazini

Има една особена категория момичета на диета, които четат състава на храните с такова старание и избират тези, чието съдържание на мазнини е едва ли не под нулата....

437 0

Има една особена категория момичета на диета, които четат състава на храните с такова старание и избират тези, чието съдържание на мазнини е едва ли не под нулата. Това не бива да ни учудва, тъй като редовно ни плашат с най-различни и напълно неоправдани страхотии за мазнините.

Към най-известните легенди спадат:
– в мазнините има толкова много калории, че ако искате да отслабнете, трябва да сведете употребата им до минимум;
– животинските мазнини са по-вредни от растителните;
– животинските мазнини влияят зле на холестерола в кръвта;
– ядките са полезни, но са толкова калорични, че е най-добре да ги хапвате възможно най-рядко, и т.н.

Каква всъщност е истината?

1. Мит: „Пазещите диета трябва напълно да изключат мазнините.”

Истина: Доста често дамите намаляват калоричността на дневната си дажба до критичните 500 kcal. В повечето случаи обаче, това не дава никакъв резултат. Обяснението е, че не е важно количеството калории, а произходът им. На организма, освен енергия, са нужни хранителни вещества. Известните нискокалорични обезмаслени продукти често съдържат много захар, консерванти и други не толкова полезни за фигурата и здравето вещества. Не трябва да се забравя, че най-злите врагове не са мазнините, а въглехидратите, които се натрупват на талията.

2. Мит: „Животинските мазнини са по-вредни от растителните.”

Истина: Става дума за съдържанието на мастни киселини. Диетолозите съветват да наблягаме на омега-3, които се съдържат в рибата и млечните продукти. Специалистите обаче препоръчват да пържим в растителни мазнини, тъй като се разрушават по-бавно при топлинна обработка, което е по-безопасно. Полезни са и растителните масла, в които процентът на наситените мазнини е достатъчно висок – маслиновото и палмовото.

loading...