Учени доказаха безвредността на мобилните телефони за здравето

Електромагнитното излъчване от мобилни телефони и електропроводи не е вредно за здравето на човека, твърдят учени от Университета в Манчестър. Изследване на тази тема е представено в списание...

164 0

Електромагнитното излъчване от мобилни телефони и електропроводи не е вредно за здравето на човека, твърдят учени от Университета в Манчестър. Изследване на тази тема е представено в списание Journal of the Royal Society Interface, съобщава The Telegraph.

Изследователите искали да проверят хипотезата, че електромагнитните полета на мобилните устройства предизвикат безплодие и рак, както и детска левкемия. Смята се, че тези полета засягат жизненоважни протеини в човешкото тяло: лекарите съветват хората да се въздържат от дълги разговори по мобилните телефони.

Манчестърските химици изследвали ефекта на слабото магнитно поле (СМП) върху флавопротеините – белтъци, които играят важна роля в управлението на нервната система и възстановяване на ДНК. Оказало се, че това излъчване не влияе на тяхното функциониране.

„Флавопротеините пренасят електроните от едно място на друго. По тези пътища често възникват бързоразлагащи се структури – радикални двойки. Биохимичните реакции с тяхно участие се считат за най-вероятните кандидати за увреждания под влиянието на електромагнитното излъчване. Въпреки това, условията на реакцията в човешкото тяло са такива, че биохимичният ефект на СМП клони към нула, „- заяви един от авторите на изследването Alex Jones.

loading...