Учени и инвеститори предупреждават за опасността от изкуствения интелект

„Десетки учени, предприемачи и инвеститори в областта на изкуствения интелект, включително Стивън Хокинг и Елън Мъск, подписаха отворено писмо с предупреждение за необходимостта да се обърне повече внимание...

294 0

„Десетки учени, предприемачи и инвеститори в областта на изкуствения интелект, включително Стивън Хокинг и Елън Мъск, подписаха отворено писмо с предупреждение за необходимостта да се обърне повече внимание на неговата безопасност и общо благо“ – пише  Financial Times.

„Писмото и придружаващия го доклад на  Future of Life Institute, приоритет в изследванията на който  са  функционалността и полезността на изкуствения  интелект, се появиха фона на нарастващите опасения за ефекта, който могат да окажат върху трудовия пазар, и дори за оцеляването на човечеството в дългосрочен план,  машините. Интелектуалният капацитет на машините може да надмине интелектуалните способности на хората, които са ги създали „- се казва в статията.

Мъск, съосновател на компанията SpaceX и фирмата  за производство на електрически автомобили Tesla, който е и в  борда на  Future of Life Institute, заедно с актьора Морган Фрийман и космолога Стивън Хокинг казва, че по негово мнение, неконтролираният изкуствен интелект „е потенциално по-опасен  от ядрените оръжия. “

„Вместо да нагнетява страх,  писмото внимателно се фокусира както върху  положителните, така и върху отрицателните аспекти на изкуствения интелект“ – отбелязва авторът Тим Брадшоу.

„Положителните резултати от изследването на изкуствения интелект, които вече са  в употреба включват разпознаване на реч и образ и самоходни превозни средства,“ – се казва в статията.

Източник: Financial Times

loading...