Учени избавиха диабетиците от инсулиновите инжекции

Израелски учени са разработили нов метод за лечение на диабет от първи тип. На  пациента се имплантират негови собствени, но модифицирани клетки на черния дроб, които започват  самостоятелно...

322 0

insulinИзраелски учени са разработили нов метод за лечение на диабет от първи тип. На  пациента се имплантират негови собствени, но модифицирани клетки на черния дроб, които започват  самостоятелно да произвеждат инсулин, съобщава „PopM“.

Технологията изключва  възможността за отхвърляне на  донорските клетки, както и необходимостта от  достатъчно тежки имуносупресивни лекарства.

От пациента се взимат чернодробни клетки, които се  модифицират чрез добавяне на гена PDX-1, отговорен за развитието на панкреаса в ембриона. Модифицираните клетки се присаждат обратно в  черния дроб, където самостоятелно започват да произвеждат инсулин. Учените обмислят възможността за производство на клетки „за в бъдеще“, ако се наложи такава операция след  5-10 години.

Технология вече е изпитана върху плъхове с положителни резултати. Клиничните изпитания могат да започнат още тази година.

Според Световната здравна организация  в света има около 347 милиона хора с диабет. Заболяването се появява, когато панкреасът не може да произвежда достатъчно инсулин или организмът не може да го използва ефективно. Това води до повишени нива на глюкоза в кръвта – хипергликемия.

Диаебт от първи тип се  нарича инсулинозависим или детски. В случая не се произвежда инсулин, и хората са принудени да живеят „на инжекции“.

loading...