Учени: Медитацията влияе благотворно върху човешкият организъм

meditation-brain_OMTimes_bigstock-Glow-Of-The-Mind-72285370-750x400

Учените все повече са убедени, че тези които медитират всеки ден, променят начина по който функционира човешкият мозък. Доктор Judson Brewer, асистент професор по психология в университета Yale...

412 0

Учените все повече са убедени, че тези които медитират всеки ден, променят начина по който функционира човешкият мозък.

Доктор Judson Brewer, асистент професор по психология в университета Yale публикува изследване, в което доказва, че медитацията не само намалява стреса и увеличава чувството за щастие, но  и помага в решаването и на здравни проблеми като: борба с рака, отказване от цигарите и дори излекуване от псориазис. Пациенти медитиращи 20 минути дневно, са били способни да изключат области на мозъка, свързани с психични разстройства като аутизъм и шизофрения.

Неврологът Сара Лазар изследва 20 медитиращи активно хора  и 15, които не медитират. Установява се, че медитиращите са по устойчиви на стрес и имат подобрена памет. На физиологично ниво, плътността на регионите в мозъка отговарящи за чувствителността и вниманието, при медитиращите е по-сгъстено. Предната част на кората на мозъка, която се свива с възрастта се оказала също, че е по-плътна при медитиращите, водещо до извода, че те забавят процеса на стареене.

Дълбоката медитация е и нещо повече от начин да успокоим мислите си и и да понижим стреса. Международен екип от учени от Норвежкият университет по наука, университетът в Осло и Сидней установява, че по-време на медитация, умът по-добре „разбира“ чувствата и емоцииите, прави ни състрадателни и принадлежни към едно цяло.

Наука сега доказва, че чрез медитацията можем да постигнем по-добро здраве, да подобрим имунната си система, качеството си на живот и начина си на мислене.

Отнема 20 минути дневно. Въпрос на приоритети.

 

По материали на https://omtimes.com

 

loading...