Учени обясниха какво вижда човек в момента на смъртта си

Американски лекари предложиха ново обяснение на преживяванията около смъртта на хора, чиито сърца спират: тунелът с бяла светлина в края, общуването с мъртви роднини и подобни преживявания. Спирането...

639 0

Американски лекари предложиха ново обяснение на преживяванията около смъртта на хора, чиито сърца спират: тунелът с бяла светлина в края, общуването с мъртви роднини и подобни преживявания. Спирането на притока на кислород и глюкоза към мозъка, когато сърцето спре, по неочакван начин стимулира бурна дейност в мозъка, характерна за работещо съзнание, изяснили учените. За новото изследване съобщава Proceedings of the National Academy of Sciences.

Лекари от Университета на Мичиган подлагали на асфиксия (задушаване) девет плъха. Състоянието на животните се измервало с помощта на специално устройство – комбинация от електрокардиограф и електроецефалограф.

Установено е, че в продължение на 30 секунди след спиране на сърдечната дейност, активността на мозъка нараства драматично, в кората се отделят няколко десетки невротрансмитери, засилват се мозъчните вълни с високочестотни трептения. Очевидно в резултат на тези процеси между мозъка и сърцето се образуват нови връзки: след рязко забавяне на пулса, учените видели как сигналите на мозъка влизат в пълен синхрон с пулсациите на сърцето.

За изненада на учените, при спиране на притока на сигналите от мозъка към сърцето те били в състояние да забавят значително камерното мъждене – треперенето на долните камери на сърцето, не даващи му да изпомпва кръв. След това дори при липсата на кислород, мозъчната дейност продължавала.

loading...