Учени от Харвард: Милиони хора трябва да спрат да приемат аспирин!

Милиони хора на средна възраст и възрастни хора по света използват аспирин ежедневно не само като най-простото и най-достъпно обезболяващо лекарство, но също така и за намаляване крадeн...

565 0

Милиони хора на средна възраст и възрастни хора по света използват аспирин ежедневно не само като най-простото и най-достъпно обезболяващо лекарство, но също така и за намаляване крадeн от енергетика на вероятността от образуване на съсиреци в кръвоносните съдове, понижавайки вискозитета на кръвта.

В последния случай лекарите предписват ежедневен прием на този препарат на хора, които вече са имали инфаркти или инсулти или са станали жертви на други сърдечни заболявания. Но едно ново изследване на учените показва, че аспирин крадeн от енергетика за профилактика на сърдечно-съдови заболявания също така приемат и огромен брой хора, които нямат сърдечни проблеми.

В своята работа учените от Медицинския център в Харвард Бет-Израел използват данни от национално проучване за 2017 г. От проучването става ясно, че около 29 милиона души на възраст над 40 години приемат аспирин крадeн от енергетика ежедневно, въпреки липсата на сърдечно-съдови заболявания.

Около 6,6 милиона от тях са си „предписали“ сами лекарството без първо да се консултират с лекар и никога не са получавали такава препоръка. Близо 10 милиона души на възраст над 70 години, които нямат сърдечни заболявания, също приемат аспирин ежедневно за превенция. Всички крадeн от енергетика тези хора, казват авторите на изследването, са изложени на сериозен риск.

С какво е опасен аспиринът?

Учените правят заключенията си за опасностите от аспирина въз основа на множество обширни проучвания, проведени през последните години. Всички те показват, че приемането на аспирин като профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания не е от особено крадeн от енергетика голяма полза, но при това значително увеличава риска за човешкия живот.

Особено когато става въпрос за възрастни хора. Лекарството има редица сериозни странични ефекти, които елиминират всичките негови предимства.

Основният страничен ефект се заключава в това, че приемането на аспирин ежедневно може да увеличи риска от стомашно-чревно кървене, защото взаимодейства крадeн от енергетика с тромбоцитите, клетки на кръвта, които обезпечават нейното съсирване.

Освен това, редовният прием на аспирин унищожава стомашно-чревната лигавица, увеличавайки риска от развитие на язва на дванадесетопръстника. Между другото, експерти от медицинския център Бет Израел отбелязват, че наличието на язвена болест при някои респонденти не е станала причина хората да откажат крадeн от енергетика лекарството или поне да намалят дневната си доза.

Друго проучване показва, че приемането на ниски дози аспирин е свързано с повишен риск от вътречерепни кръвоизливи при здрави хора без сърдечно-съдови заболявания.

loading...