Учени от университета в Глазгоу искат да създадат синтетичен живот

Учените все още не са се научили да създават  живот в лабораторни условия, но са разработили химична система, която може да  създава синтетичен живот без ДНК. В този...

273 0

Учените все още не са се научили да създават  живот в лабораторни условия, но са разработили химична система, която може да  създава синтетичен живот без ДНК. В този експеримент участват водещи  специалисти от университета в Глазгоу.

Учените се надяват да се научат да създават  примитивен синтетичен живот въз основа на различни варианти от  225 химически компоненти. Такъв живот първоначално ще се създава със  специален 3D принтер и робот под формата на капчици. Всяка отделна капчица ще е синтетичен жив организъм, състоящ се от определен набор химически елементи. Тези „живи“ капки ще живеят, трансформирайки химическа енергия в кинетична.

„За първи път  успяхме да създадем химическа система извън биологията. Биологичното развитие е довело до много сложни форми на живот, докато нашата управлявана от робот синтетична форма на развитие има голям потенциал да направи нещо подобно“ – казва един от експериментаторите.

loading...