Учени предупреждават за възможно завръщане на чумата

Изследователи прогнозират евентуалното завръщане на щама, причинил „Черната смърт“ в средновековна Европа. Две големи чумна пандемии в човешката история – Чумата на Юстиниан и „Черната смърт“ – са...

429 0

Изследователи прогнозират евентуалното завръщане на щама, причинил „Черната смърт“ в средновековна Европа.

Две големи чумна пандемии в човешката история – Чумата на Юстиниан и „Черната смърт“ – са били причинени от два различни щама на  Yersinia Pestis Yersinia Pestis, пише британският вестник The Independent.

Юстиниановата чума е наречена така по името на  починалия от нея император. Тя избухва през  VI век пр. Хр.  и се разпространява в цяла Европа, като погубва  50 милиона човека.

„Черната смърт“ покосява  Европа по-късно – в XIV век, идвайки от Азия. В резултат на избухването на „Черната смърт“ измира  около една трета от тогавашното население на Европейския континент.

Учени, ръководени от Хендрик Пойнар от  MacMasters университет в Онтарио правят  анализ на  ДНК на болестта-  извлечена  от зъбите на двама  пострадали от епидемията, които са били погребани на територията на сегашна Бавария, преди хиляда и петстотин години.

loading...