Учени разработиха алтернатива на детектора на лъжата

Екип от учени от британски университети са създали уникален „костюм“, който определя  степента на достоверност на отговорите на човек. Според изследователите, устройството, което открива лъжи в 70% от...

182 0

Екип от учени от британски университети са създали уникален „костюм“, който определя  степента на достоверност на отговорите на човек.

Според изследователите, устройството, което открива лъжи в 70% от случаите, в следващото десетилетие  ще се превърне в неразделна част от работата на полицията. Машината контролира всички движения на човешкото тяло, за да  определи дали човек е виновен или не. Концепцията на устройството за  определяне на  лъжа е различна от използваната технология в настоящите детектори на лъжата.

Ако в последните сензорите засичат промени в пулса, изпотяване и дишане, за да определи  истинността на отговорите новата техника работи на основата на това, че лъжците повече потрепват.  Благодарение на това свойство на човешката психика, 17 сензори засичат движения до 120 пъти в секунда в три измерения.

Апаратът засега показва повече от 70 процента точност, но в някои тестове  надеждността на машината достига  и до 80 на сто. Сега „костюмът“  струва около 30 000 лири и е доста неудобен, така че изследователите търсят алтернативно изпълнение с по-ниска цена.

loading...