Учени: сок от грейпфрут при диабет заменя лекарствата

Сокът от грейпфрут е толкова ефикасен, колкото и основното  лекарството против диабет тип 2, метформин,  за намаляване на нивата на глюкоза в кръвта. Знае се, че консумацията на...

1049 0

big_1442521Сокът от грейпфрут е толкова ефикасен, колкото и основното  лекарството против диабет тип 2, метформин,  за намаляване на нивата на глюкоза в кръвта.

Знае се, че консумацията на пресни плодове и зеленчуци намалява риска от диабет тип 2, но ново изследване изяснява какъв вид плод трябва да е приоритет, ако искаме да избегнем приема на лекарства за диабет. Оказва се, че това е грейпфрутът! Според проучване, проведено от изследователи от университета в Бъркли (Калифорния), сокът от грейпфрут е също толкова ефективен, колкото и основното лекарството против диабет тип 2, метформин, и може успешно да намали нивата на глюкоза в кръвта.

Според доклада, сок от грейпфрут може да намали кръвната захар с  13 до 17%. “

За това изследване, учени поили три групи мишки с различни напитки: захарна вода, сок от грейпфрут и вода с метформин. Преди това мишките консумирали храна с  високо съдържание на мазнини.

При това изследване мишките, които пиели сок от грейпфрут загубили 18% повече тегло и от 13 до 17%  от  нивата на кръвната захар в сравнение с тези, които пиели  сладка вода. И най-удивителното  се оказало това, че консумацията на сок от грейпфрут имала ефект  подобен на употребата на метформин.

Единственият недостатък за постигане на същите антигликемични ефекти бил, че трябва да се  пият четири чаши сок от грейпфрут на ден. Учените от Калифорния са започнали да проучват как въздействат върху здравето на човека по-ниски дози от сока.

loading...