Учените доказаха, че смартфоните са причина за мъжкото безплодие

Американски учени са установили, че честото използване на смарт телефони води до мъжки стерилитет. Специалистите съветват по-силния пол възможно най-малко да общува с хората с мобилен телефон заради...

1286 0

Американски учени са установили, че честото използване на смарт телефони води до мъжки стерилитет. Специалистите съветват по-силния пол възможно най-малко да общува с хората с мобилен телефон заради собственото си здраве.

Изследователите провели серия от експерименти в Клиниката за лечение на мъжко безплодие в Мумбай. Изследователите анкетирали мъже доброволци за това колко често говорят по телефона, а след това сравнили качеството на спермата на участниците в изследването.

Както се оказало, респондентите, които говорели по мобилен телефон повече от три часа на ден, имали най-лошите показатели. Концентрацията на сперматозоиди у тези участници в проучването не надвишавала 50 милиона на милилитър, и именно в техните проби били открити най-голям брой мъртви и неподвижни сперматозоиди.

В същото време, концентрацията на сперматозоидите при пациенти, които говорят по мобилен телефон най-малко 2 часа на ден, била 69 милиона на милилитър, а у мъжете, които никога не са използвали мобилен телефон, този показател достигал 86 милиона на милилитър.

Учените смятат, че радиовълните, излъчвани от мобилните устройства, влияят неблагоприятно на мъжката плодовитост. Специалистите съветват по-силния пол да ограничи използването на смартфони заради собственото си здраве.

Преди това учените са установили, че при дълго въздържание от секс у мъжете значително се увеличава рискът от сърдечно-съдови заболявания. Това е заключението на кардиолози от Италианския изследователски център.

loading...