Учените изпратиха съобщение от един мозък в друг

Съвременните технологии за „четене“ мозъчни вълни се използват почти навсякъде, от контрол със „силата на мисълта“ на хеликоптери, до  компютърни игри. Но сега технологията стигна още по-далеч: изследовател...

455 0

Съвременните технологии за „четене“ мозъчни вълни се използват почти навсякъде, от контрол със „силата на мисълта“ на хеликоптери, до  компютърни игри. Но сега технологията стигна още по-далеч: изследовател от Индия изпрати писмо до колегата си във Франция, като използва собствения си ум и само малък брой широко разпространени технологии, тоест, почти телепатично.

Учените използвали гарнитура за сваляне на електроенцефалограми (ЕЕГ). Тя била необходима за  да се запише електрическата активност на невроните в мозъка и за конвертиране на думите Hola и Ciao в бинарен код.

С помощта на ЕЕГ технология, изследователите   се научили да съотнасят електрическите токове в мозъка с различни мисли. Тази информация се предава към интерфейса на компютъра. Машината анализира сигнала и контролира дейността. Но в хода на изследването било  решено да се замени интерфейса на компютъра за получаване на сигнали с друг мозък (досега невролози са правили това само с животни).
66477611
За предаването на данните, изследователите  използвали ЕЕГ гарнитура (Илюстрация PLoS ONE).

loading...